مدرسه علميه الزهراء شهداد كرمان

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

راههای پرورش شخصیت در کودکان(2)

12 شهریور 1391 توسط کدخدا نجف آبادی

در ادامه راههای پرورش شخصیت کودکان ،وروش وسنت رسول اکرم (ص) در برخورد با کودکان این مطالب شایان ذکر است :

ج - رسول اكرم صلي الله عليه و آله مردم را به نماز خواندن دعوت كرد و حضرت حسن عليه السلام طفل خردسال صديقه اطهر نيز با آن حضرت بود . پيغمبر طفل را پهلوي خود نشاند و به نماز ايستاد . يكي از سجده هاي نماز را خيلي طول داد . راوي حديث مي گويد: من سر از سجده برداشتم، ديدم حضرت حسن از جاي خود برخاسته و روي كتف پيغمبر نشسته است . وقتي نماز تمام شد مامومين گفتند: يا رسول الله! چنين سجده اي از شما نديده بوديم، گمان كرديم وحي به شما رسيده است، فرمود: «لم يوح الي و لكن ابني كان علي كتفي، فكرهت ان اعجله حتي نزل (1) ; وحي به من نرسيده بود، فرزندم [حسن] بر دوشم بود، نخواستم او را به عجله وادار كنم، [آنقدر صبر كردم ] تا خودش پايين آمد .»

اين عمل از رسول اكرم نسبت به كودك خردسال خويش در محضر مردم نمونه بارزي از روش آن حضرت در تكريم كودك است . پيغمبر اسلام با طول دادن سجده، حداكثر احترام را براي فرزند خود معمول داشت و در ضمن به همه مردم راه احياي شخصيت و استقلال كودك را آموخت .

د - امام صادق عليه السلام فرمودند: «صلي رسول الله صلي الله عليه و آله بالناس الظهر فخفف في الركعتين الاخيرتين . فلماانصرف قال له الناس: هل حدث في الصلوة حدث؟ قال و ما ذاك؟ قالوا: خففت في الركعتين الاخيرتين . فقال لهم: اما سمعتم صراخ الصبي (2) ; رسول اكرم نماز ظهر را با مردم [به جماعت ] گذارد و دو ركعت آخر را به سرعت برگزار كرد . وقتي از نماز منصرف شد، مردم گفتند: آيا در نماز پيشامدي شد؟ حضرت پرسيد: مگر چه شد؟ عرض كردند: دو ركعت آخر را با سرعت ادا كرديد . فرمود: مگر صداي شيون و استغاثه كودك را نشنيديد؟»

ه - رسول اكرم صلي الله عليه و آله نشسته بود . حسن و حسين عليهما السلام وارد شدند . حضرت به احترام آن ها از جاي برخاست و به انتظار ايستاد . كودكان در راه رفتن ضعيف بودند . لحظاتي چند طول كشيد، نرسيدند . رسول اكرم به طرف كودكان پيش رفت و از آنان استقبال نمود . بغل باز كرد، هر دو را بر دوش خود سوار نمود و به راه افتاد و مي فرمود: «نعم المطي مطيكما و نعم الراكبان انتما (3) ; مركب شما چه خوب مركبي است و شماها چه سواران خوبي هستيد .»

در اين مورد پيغمبر گرامي به چند صورت از فرزندان خود احترام كرد: به پاخاستن، به انتظار ماندن، استقبال كردن و بر دوش نشاندن، تكريم عملي آن حضرت بود و در پايان با جمله «سواران خوب » لفظا از آنان احترام نمود .

جالب توجه آن كه احترام رسول اكرم به فرزندان خود اغلب در محضر مردم بود و اين دو فايده در بر داشت: اول آن كه ريشه شخصيت فرزندان با احترام در مقابل مردم بهتر تقويت مي شد .

ديگر آن كه از اين راه به مردم درس پرورش كودك مي آموخت .

و - موقعي كه رسول اكرم صلي الله عليه و آله از سفري مراجعت مي فرمود و در رهگذر با كودكان مردم برخورد مي كرد، به احترام آن ها مي ايستاد، سپس امر مي فرمود كودكان را از زمين بر مي داشتند و به آن حضرت مي دادند . رسول اكرم بعضي را در بغل مي گرفت و بعضي را بر پشت و دوش خود سوار مي كرد و به اصحاب خويش مي فرمود: كودكان را بغل بگيريد، بر دوش خود بنشانيد . اطفال از اين صحنه مسرت آميز بي اندازه خوشحال مي شدند، از شادي و نشاط در پوست نمي گنجيدند و اين خاطرات شيرين را هرگز فراموش نمي نمودند . چه بسا پس از مدتي دور هم جمع مي شدند و جريان را براي يكديگر بازگو مي كردند و در مقام افتخار و مباهات، يكي مي گفت: پيغمبر مرا در بغل گرفت و تو را بر پشت خود سوار كرد . ديگري مي گفت كه پيغمبر به اصحاب خود امر كرد تو را به پشت خود بنشانند . (4)

مي گويند در دنياي امروز به كودك بسيار اهميت مي دهند . پرورش كودكان و احترام به شخصيت آنان در خانواده و اجتماع مورد توجه كامل دولت و ملت است . آيا ممكن است بيش از آن چه پيشواي عالي قدر اسلام به كودك توجه داشته جهان امروز متوجه كودك باشد؟

مي گويند گاهي زمامداران و پيشوايان كشورهاي متمدن به يتيم خانه ها و كودكستان ها مي روند و يكي دو ساعت با اطفال زندگي مي كنند، آنان را در بغل مي گيرند و عكس هايي از اين صحنه در جرايد چاپ مي كنند و پيرامون آن مقالاتي مي نويسند و از اين راه مراتب احترام خود را نسبت به كودك در افكار عمومي منعكس مي نمايند . كدام زمامداري به قدر پيغمبر گرامي در كمال سادگي و مهرباني در كوچه و خيابان اين طور به كودكان مردم محبت مي كند و اين چنين آنان را بر دوش و در آغوش مي گيرد؟ اساسا رسول اكرم صلي الله عليه و آله نسبت به تمام كودكان، خواه فرزندان خود يا اطفال مردم، رافت و مهر مخصوص داشت . در حديث آمده است كه: «والتلطف بالصبيان من عادة الرسول (5) ; لطف و عنايت به كودكان از عادت پيغمبر اسلام بود .»

رسول گرامي با رفتار پرمهر و آميخته به احترام خود نسبت به كودكان، صرف نظر از تعليم عملي پرورش كودك، دو نتيجه درخشان به دست مي آورند:

اول آنكه اطفال را مردمي مستقل و متكي به نفس پرورش مي داد و براي شخص اول يك كشور قانوني و آزاد، بهترين سرمايه، لت با شخصيت و آزاده است .

دوم آنكه احسان اخلاقي و عطوفت هاي گرم رسول اكرم سبب علاقه شديد كودكان به آن حضرت بود . مهر پيغمبر در زواياي قلوب اطفال نقش مي بست و از اول دوستدار حقيقي رهبر عالي قدر خود مي شدند . احترام به مردم بهترين وسيله ارضاي غريزه حب ذات آن ها است . كودكان و بزرگسالان، زنان و مردان، همه از احترام لذت مي برند و به احترام كننده خود علاقمند مي شوند . زمامداران از راه احترام به مردم مي توانند آنان را به اطاعت از اوامر خود وا دارند . كودك در محيط خانواده اگر مورد احترام باشد از اوامر پدر و مادر كمتر سرپيچي مي كند . احترام به مردم يكي از بزرگ ترين عوامل محبت و اطاعت، و توهين به شخصيت مردم يكي از مهمترين وسايل برانگيختن دشمني و مخالفت است .

حضرت رضا عليه السلام مي فرمود: «و اجمل معاشرتك مع الصغير والكبير (6) ; با كوچك و بزرگ معاشرت نيكو داشته باش .» علي عليه السلام مي فرمود: «اجملوا في الخطاب تسمعوا جميل الجواب (7) ; زيبا سخن بگوييد تا جواب زيبا بشنويد .»

سلام گفتن و احترام به شخصيت يكي از طرق احترام به شخصيت مردم كه پيوسته در زندگي عمومي جريان دارد، سلام گفتن است . در تمام كشورهاي جهان جملات و عبارات مخصوصي به منظور درود و تحيت وضع شده و مردم در اولين برخورد با يكديگر آن را ادا مي كنند .

سلام در تعاليم اخلاقي اسلام يكي از سنن مؤكده است و دو نفر مسلمان وقتي به هم مي رسند، موظفند قبل از شروع به گفت وگو، سلام كنند . مردي با حسين بن علي عليهما السلام برخورد و در اولين كلام از حضرت احوالپرسي كرد و از خداوند براي آن جناب افيت خواست . آن حضرت در جواب فرمود: «السلام قبل الكلام عافاك الله . ثم قال لاتاذنوا لاحد حتي يسلم (8) ; سلام قبل از سخن گفتن است . خدايت عافيت دهد . بعد فرمود: به كسي اجازه [سخن] ندهيد تا سلام كند .

ادامه دارد.

1-بحار ج10ص82     2) کافی ج2ص48    3)بحار ج10ص80        4)محجه البیضاءج3ص366       5)همان      6)مستدرک ج 2ص67          7)غررالحکم ص139      8)مستدرک ج2ص68

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

موضوعات: فرهنگی لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

تیر 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

مدرسه علميه الزهراء شهداد كرمان

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • گزارش
  • ویژه محرم
  • فرهنگی
    • فرهنگی
  • فرهنگی
  • مذهبی
    • مذهبی
  • مذهبی
    • مذهبی
    • حکمت
  • پژوهشی

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس